Piazza Delle Erbe

italie

Piazza delle Erbe, één van Italië’s mooiste pleinen

Piazza delle Erbe in Verona behoort tot de mooiste pleinen van het land. In het Romeinse Rijk was het van groot belang, want Piazza delle Erbe gold toen als het forum van de stad. Tegenwoordig tref je er een dagelijkse markt en is het ook dankzij vele terrasjes aan dit plein een gezellig drukke bedoening. Piazza delle Erbe wordt omringd door mooie gebouwen die elk een belangrijke rol in de geschiedenis hebben gespeeld. Alhoewel het plein dagelijks massa’s toeristen aantrekt, is zijn schoonheid zo sterk, dat deze je ondanks dat niet ontgaat.

TIP: Bestel een Verona Card

Ontdek de stad van Romeo en Julia in je eigen tempo met een 24- of 48-uurs Verona Card en bewonder monumenten als de Romeinse Arena, die nog steeds in gebruik is. Profiteer van gratis toegang tot monumenten en het openbaar vervoer in de stad.

De geschiedenis van Piazza delle Erbe in Verona

Piazza delle Erbe in Verona was zoals gezegd in de Romeinse tijden het centrale plein van de stad, dat ook wel met ‘Forum Romanum’ werd aangeduid. Dergelijke pleinen waren in die periode de plek waar zich het politieke, economische en sociale leven afspeelden. Het oudste monument op het historisch én architectonisch interessante Piazza delle Erbe in Verona is de in 1368 gebouwde fontuin, waarin het standbeeld ‘Madonna Verona’ is geplaatst. Deze is overigens nog veel ouder en wordt geschat aan het eind van de vierde eeuw na Christus te zijn vervaardigd.

Bouwwerken van betekenis aan dit oogverblindende plein

Aan het Piazza delle Erbe in Verona liggen diverse bouwwerken met elk een eigen geschiedenis. Enkele voorbeelden daarvan zijn het Palazzo Maffei, Palazzo del Comine en Casa del Mercanti. Die laatste was vroeger een handelshuis. Het bouwwerk dat letterlijk boven de rest uit steekt, is de Torre dei Lamberti, oftewel de Lambertitoren. Deze stamt uit de twaalfde eeuw en is maar liefst 84 meter hoog. Hij werd door de machtige Lamberti familie op het Piazza delle Erbe gebouwd met als doel de bewoners van de stad te waarschuwen in het geval van gevaar.

Andere architectonische meesterwerken van belang

Naast de imposante Torre dei Lamberti, die je overigens ook kunt beklimmen, zijn ook het eerder genoemde Palazzo Maffei en het Casa del Mercanti het waard om eens beter te bekijken. De eerstgenoemde betreft een barok paleis met een wel heel bijzonder element: boven de gevel staan zes sculpturen van Romeinse goden. De marmeren pilaar voor het paleis heeft de afbeelding van de leeuw van San Marco. Palazzo Maffei is zonder twijfel het meest markante gebouw aan de Piazza delle Erbe. Het Casa dei Mercanti komt uit de twaalfde eeuw en huisvest nu een Italiaanse bank.

Dé plek om van het bruisende Veronese leven te genieten

Het Piazza delle Erbe behoort tot de drukste plekken van de stad. Net als in de Middeleeuwen komen er ook nu nog op dagelijkse basis grote hoeveelheden bezoekers. Daarmee heeft het plein zijn oorspronkelijke karakter eigenlijk altijd weten te behouden. Maak zeker eens een wandelingetje over de markt, maar strijk ook neer aan een van de terrasjes die aan het Piazza delle Erbe grenzen. Bestel een typisch Italiaanse cappuccino, of in de namiddag een Aperol Spritz met een hapje, en geniet van de gezellige taferelen die zich er afspelen.


Handige reistips & deals

10 redenen waarom je Verona moet hebben bezocht

Verona is de stad van de liefde, en staat zo ook bij iedereen bekend. Natuurlijk is deze stad ook op en top romantisch, maar dat is niet de enige reden waa...

De beste koffietentjes van Verona

Zoals al eerder gezegd is Verona buiten een walhalla voor iedereen die van heerlijk eten en wijn houd. Maar ook heeft de stad een levendige koffiecultuur. H...