Piazza bra

italie

Piazza Bra, het grootste plein van de Stad van de Liefde

Het Piazza Bra in Verona, dat vaak kortweg Bra wordt genoemd, is het grootste plein van de stad. Sommigen beweren dat het zelfs het grootste plein van het land is. Het plein wordt gesierd door enkele noemenswaardige gebouwen, maar ook door tal van cafés en restaurants. In het midden bevindt zich een kleine tuin waar dennenbomen vooral op warme zomerdagen voor wat aangename schaduw zorgen. In deze tuin staat het bronzen beeld van Victor Emmanuel II, de eerste koning van Italië. Piazza Bra heeft een centrale ligging in de stad.

TIP: Bestel een Verona Card

Ontdek de stad van Romeo en Julia in je eigen tempo met een 24- of 48-uurs Verona Card en bewonder monumenten als de Romeinse Arena, die nog steeds in gebruik is. Profiteer van gratis toegang tot monumenten en het openbaar vervoer in de stad.

De sfeer op het plein

Dankzij zijn ligging fungeert Piazza Bra haast een beetje als een ontvangstplek voor iedereen die de stad binnenkomt. Het plein heeft een ietwat romantische sfeer en ontleent zijn naam aan het Duitse woord ‘breit’, dat breed betekent. Op het brede plein voor de stadspoorten vind je onder andere de Fonatna delle Alpi, die werd gebouwd vanwege het ‘broederschap’ met de Duitse stad München. Deze zette op zijn beurt een standbeeld van Julia op zijn stadsplein. De promenade van Piazza Bra in Verona is gemaakt van roze marmer uit de Valpolicellaregio.

Al 2000 jaar vermaak voor het publiek

Aan het Piazza Bra in Verona grenst het wereldberoemde amfitheater van de stad: de Arena van Verona. Hier streden moedige gladiatoren tot de dood, enkel en alleen ter vermaak van het publiek. In eerste instantie bood het amfitheater plek aan wel 30.000 toeschouwers. Na een aardbeving verminderde de capaciteit. Sinds 1913 worden er operavoorstellingen gegeven in het aan de Piazza Bra grenzende amfitheater. Daarmee staat ook het plein zelf in zekere mate symbool voor al 2000 jaar vermaak voor het publiek. Vermaak is in de zomermaanden op zijn top, wanneer het operafestival van Verona plaatsvindt.

Andere gebouwen van belang aan de Piazza Bra in Verona

De Arena van Verona mag dan wellicht het belangrijkste bouwwerk zijn dat de Piazza Bra siert, er zijn echter nog meer gebouwen die de aandacht trekken van een ieder die in cultuur en historie is geïnteresseerd. Neem bijvoorbeeld de Gran Guardia, een gebouw dat in de zeventiende eeuw werd vervaardigd en twaalf imposante pilaren telt. Ook het Palazzo Barbieri, aan de oostkant van het Piazza Bra, is een foto waard. Het werd in de negentiende eeuw door de architect Giuseppe Barbieri gebouwd en behoort al anderhalve eeuw tot de gemeente van Verona.

Eten en drinken rond het plein

Net zoals de andere pleinen in de stad is ook het Piazza Bra in Verona een van de favoriete verzamelpunten van de stad. Niet alleen onder toeristen, maar ook onder locals. Op het Piazza Bra is een grote hoeveelheid cafés en restaurants aanwezig. Kiezen kan nog wel eens lastig worden als je hier wilt aanschuiven. Probeer of je na kunt gaan in welke eetgelegenheden en cafés veel locals zitten. Op plekken waar de inwoners van de stad zelf ook neerstrijken, kun je uitgaan van kwalitatief hoogwaardige gerechten voor een schappelijke prijs.


Handige reistips & deals

10 redenen waarom je Verona moet hebben bezocht

Verona is de stad van de liefde, en staat zo ook bij iedereen bekend. Natuurlijk is deze stad ook op en top romantisch, maar dat is niet de enige reden waa...

De beste koffietentjes van Verona

Zoals al eerder gezegd is Verona buiten een walhalla voor iedereen die van heerlijk eten en wijn houd. Maar ook heeft de stad een levendige koffiecultuur. H...