Castelvecchio Verona

italie

Castelvecchio in Verona: een prachtig bewijsstuk van een middeleeuwse dynastie

Castelvecchio is een kasteel dat niet aan je blik kan ontgaan wanneer je in Verona bent. Het werd in de veertiende eeuw gebouwd door de machtige familie Scaligeri en is gelegen aan de rivier de Adige, die langs het historische stadshart loopt. Een strategische ligging dus, en dat was precies de bedoeling van de bouw van Castelvecchio in Verona. Naast verdedigingswerk heeft het kasteel in de loop van zijn levensjaren nog meerdere functies gehad. Ook de bekende Castelvecchio Bridge mag een knap staaltje bouwwerk uit die tijd worden genoemd.

Bezoek Castelvecchio tijdens een wandeltour door Verona

Bekijk de bezienswaardigheden van Verona tijdens een 2 uur durende wandeling met een privégids en bewonder monumenten uit verschillende periodes van de rijke geschiedenis van de stad. Tijdens de wandeltour bezoek je o.a. het middeleeuws fort Castelvecchio.

De geschiedenis van Castelvecchio

Met de bouw van Castelvecchio in Verona werd in 1354 begonnen. Het bouwwerk werd 22 jaar later afgerond. Castelvecchio werd gebouwd in opdracht van Cangrande II, een lid van de machtige Scaligeri dynasie. Hij was getrouwd met Elizabeth, de dochter van Louis IV. Behalve dat het kasteel bedoeld was als verdedigingswerk tegen vijanden van buitenaf, was het ook een verdedigingswerk tegen opstandelingen uit de eigen stad. Archeologen vermoeden dat Castelvecchio op de plek staat waar eerder een Romeins fort stond. Het kasteel bestaat van binnen uit vier hoofdgebouwen, telt zeven torens en wordt omgeven door een sloot.

Het kasteel van de binnenkant

Het grote bouwwerk, dat van rode bakstenen werd vervaardigd, is een echte blikvanger. Ook binnenin Castelvecchio is er genoeg te zien. Het Museo d’Arte is er namelijk gevestigd. Hier kun je kunst uit de veertiende tot de achttiende eeuw bewonderen. Het grootste deel van de kunststukken heeft een religieus karakter. Behalve schilderijen behoren ook sculpturen en standbeelden tot de verzameling. Goud is in overvloed aanwezig. Daarnaast is er een wapencollectie te bezichtigen. Wanneer je het museum van Castelvecchio bezoekt, kun je ook over een deel van de muren van het kasteel wandelen.

Castelvecchio Bridge

Ook Castelvecchio Bridge, in het Italiaans Ponte di Castelvecchio genoemd, is een knap staaltje bouwwerk. De brug werd gebouwd om het Cangrande II en zijn familie mogelijk te maken om ten tijde van dreigingen makkelijk te kunnen ontsnappen. Via de brug waren uitgangswegen richting de noordelijker gelegen Tiroolse gebieden bereikbaar. De brug wordt overigens ook weleens Ponte Scaligeri genoemd, naar de familie. De verstevigde brug over de Adige was in die tijd waarschijnlijk de breedste brug ter wereld. Frans troepen vernietigden een deel ervan in de achttiende eeuw. Je kunt de Castelvecchio Bridge alleen te voet (of per fiets) bereiken.

Praktische informatie

Castelvecchio in Verona is zeven dagen per week te bezoeken. Van dinsdag tot en met zondag zijn de openingstijden 08.30 tot 19.30. Op maandagochtenden is Castelvecchio gesloten en kun je het vanaf 13.30 bezoeken. Voor een bezoek aan Castelvecchio in Verona hebben de meesten maximaal twee uur nodig. Je hebt dan meer dan genoeg tijd om het museum te bekijken en te genieten van de uitzichten vanaf de kasteelmuren. Een kaartje kost voor volwassenen zes euro. Reserveer je online, dan kun je de wachtrijen overslaan. Met een Verona Kaart kom je overigens gratis naar binnen. Castelvecchio is vaak onderdeel van stadswandelingen en tours door de stad. Hieronder zie je enkele tours waarbij je Castelvecchio aan doet.


Handige reistips & deals

10 redenen waarom je Verona moet hebben bezocht

Verona is de stad van de liefde, en staat zo ook bij iedereen bekend. Natuurlijk is deze stad ook op en top romantisch, maar dat is niet de enige reden waa...

De beste koffietentjes van Verona

Zoals al eerder gezegd is Verona buiten een walhalla voor iedereen die van heerlijk eten en wijn houd. Maar ook heeft de stad een levendige koffiecultuur. H...